Syksyllä paljastunut Vastaamon tietomurto oli mahdollisesti Suomen kyberturvallisuuden historian pahin, ja myös kansainvälisesti poikkeuksellinen etenkin vuotaneiden tietojen arkaluontoisuuden vuoksi.

Vaikka muut uhat ovat ymmärrettävästi hallinneet keskustelua viime aikoina, nosti tämä jälleen keskusteluun tietoturvan ja tietosuojan tason. Merkitys kasvaa edelleen tulevaisuudessa kun tietoa siirretään enenevissä määrin uusiin, keskittettyihin tietokantoihin kuten Apottiin.

Suomessa kybertoimintaympäristön eli tietoverkkojen turvallisuudesta vastaa Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus, yhteistyössä muun muassa Ulkoministeriön kanssa kansainvälisten asioiden osalta. Vaikka tässä tapauksessa kyseessä ilmeisesti oli yksittäinen hakkeri/hakkeriryhmä eikä hybridivaikuttaminen, liittyy aihe läheisesti myös maanpuolustukseen.

Puolustusvoimat kouluttaa ja työllistää kasvavan määrän kyberturvallisuuden ammattilaisia. Paikka voi aueta myös kybervarusmiehen erityiskoulutuksen kautta. Puolustusvoimien korostuu tietoverkkojen turvallinen ja vakaa toiminta myös poikkeusolojen aikana.

Vaikka erilaiset perinteiset vaaramerkkijärjestelmät ovat edelleen toki käytössä, on netti se mistä kansalainen tällä hetkellä ensimmäisenä hankkii tietoa poikkeusoloista. Hälytykset.info:n kaltaiset sivustot kokoavat viranomaisten tiedotteita tiedonhakijoiden käyttöön. Keskeistä näiden palveluiden kannalta on että viranomaisdata on ajantasalla ja avoimien rajapintojen kautta jaettavissa.

Mahdollisena riskikohtana on kuitenkin alttius misinformaatiolle, sillä tällaisten kolmansien osapuolien itsensä tietoturva ei ole kenenkään valvonnassa. Somessa väärää tietoa levitetään ahkerasti, mutta kansalaisista ainakin huomattava osa osaa jo suhtautua siihen skeptiseti. Osataanko samalla varovaisuudella suhtautua myös virallisen oloisiin tiedotussivuihin netissä.

Vakavimmissa skenaarioissa on mietitty myös riskejä joita liittyy tietoverkkojen ja fyysisten järjestelmien kuten sähkönjakelun yhteyksiin. Näiden järjestelmien määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti esineiden internetin eli IoT:n yleistyessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *