Lapua Magnum on varmasti kuuluisin suomalainen patruuna. Tämä .338 kaliiperinen soveltuu etenkin erittäin pitkille matkoille, ja on suosittu valinta sekä kilpailuissa että sotilaskäytössä.

Patruunaa on käytetty sotatilanteissa ainakin Irakissa ja Afganistanissa. Erityisen paljon julkisuutta Lapua Magnum sai kun Britannian armeijan ratsuväen korpraali, tarkka-ampuja Craig Harrison ampui sen avulla kaksi tappavaa osumaa 2475 metrin etäisyydeltä. Kohteina oli kaksi Taliban-taistelijaa. Tämä on vahvistettujen tappojen maailmanennätys.

Lapua Magnum on viranomaisten ja puolustusvoimien käytössä jopa kymmenissä maissa. Suomessa patruunaa ammutaan Sakon TRG-42 tarkka-ampujakiväärillä. Armeijassa tästä aseesta käytetään nimikettä 8,6 TKIV 2000.

Vaikka patruuna kehitettiin ennen kaikkea sotilaskäyttöön, se löysi tiensä myös siviilikäyttöön. Etenkin erittäin pitkän matkan, eli ELR-ampujat suosivat lapualaista. Patruuna soveltuu myös metsästyskäyttöön, jopa Afrikan suurriistalle. (vaikka moni valitseekin suurimmille eläimille vielä korkeamman energian patruunan kuten .416 Rigbyn).

Ampumaurheilussa Lapua Magnumia ei käytetä varsinaisissa Ampumaurheiluliiton olympia- tai mm-lajeissa, ovathan sen ihanteelliset etäisyydet paljon pidempiä kuin mitä useimmat ampumaradat mahdollistavat.

Yksi tunnetuimpia ELR-kilpailuja on Yhdysvaltain NRA:n järjestämä Extreme Long Range Championship. Vuoden 2019 kisoissa Randy Wise teki Lapua Magnumilla uuden maailmanennätyksen osumalla kolmesti perättäin 36-tuumaiseen metallitauluun 2158 jaardin etäisyydeltä.

Patruunan historiaa

Lapua Magnumin kehitystyö alkoi jo 80-luvulla, ja ensimmäiset tuotantokappaleet valmistuivat vuonna 1988. C.I.P. eli Commission Internationale Permanente pour l’Epreuve des Armes à Feu Portatives hyväksyi spesifikaation vuonna 1989.

Yhtiö toimi vielä tuolloin nimellä Valtion Patruunatehdas. Kehitystä tehtiin yhteistyössä kiväärinvalmistajien SAKO ja Accuracy International kanssa.

Sittemmin Lapuan tehdas yhtiöitettiin Patruunatehdas Lapua Oy:ksi, joka myöhemmin yhdistettiin Patria Industriesiin muun kotimaisen puolustusvälineteollisuuden kanssa. Yhtiö- ja omistajajärjestelyt jatkuivat: nykyisin Lapua on osa Nammo konsernia josta Patria omistaa puolet.

Nimestään huolimatta kaikkia Lapua Magnum-patruunoita ei valmisteta Lapualla, vaan kyseessä on yleisnimitys spesifikaatiota vastaavalle ammukselle. Niinpä esimerkiksi Yhdysvalloissa on lukuisia Lapua Magnum-ammustuottajia kuten Barnes, Hornady ja Federal Premium.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *